Хитлер заштитио свог ратног друга Јеврејина?

Ових дана у штампи можемо читати о Хитлеровом ратном другу из Првог светског рата, Јеврејину Ернст Хесу и његовим напорима да преживи холокауст.

Ко је био Ернст Хес (1890-1983)?

Ернест Хес се са Хитлером  познавао из Првог светског рата, када му је извесно време био командир чете  у Фландрији.  Капетан Хес се након Првог светског рата посветио цивилној каријери и постао уважени судија у Франкфурту. Али, због свог јеврејског порекла 1936. године био је присиљен да поднесе оставку, а њега и супругу више су пута премлаћивали испред куће па је огорчени Хес одлучио да пише свом бишем каплару. У писму је навео да би било у реду да га – због старог пријатељства и војничког братства – поштеди даљих понижења. Према тврдњама историчарке Сузане Маус у часопису „Јеврејски глас из Немачке“, Хеса је доста дуго заобилазио прогон Јеврејау нацистичком Трећем рајху, захваљујући докумету који је, у име Хитлера, потписао шеф СС трупа Хајнрих Химлер.

У том папиру из августа 1940. године,  Х. Химлер упозорава филијалу Гестапоа у Франкфурту да би Хеса требало у сваком погледу оставити на миру… према жељи Фирера.

У писму је стајало да се од свих прогона изузима бивши судија Ернст Хес са породицом и да је то изричита жеља Адолфа Хитлера.

У писму се упозоравало: да ће онај који се огреши о наредбу бити најстроже кажњен.

 Хитлер се смиловао свом бишем команданту у Првом светском рату капетану Ернсту Хесу, чија је мајка била Јеврејка, а нацистичким расним законима то је значило – да је и Хес Јевреј.

 Док је био надређен каплару Хитлеру, капетан Хес више је пута био рањаван и добио је највећа војна одликовања царске Немачке.

Статус му је трајао само до 1942. године, када је на Ванзејској конференцији усвојена доктрна о истребљењу Јевреја. Хес је преживео и избегао гасну комору  захваљујући браку са „чистокрвном“ Немицом и чињеницом да је био крштени протестант.  Његова сестра није била те среће, убијена је у логору, где ју је депортовао Адолф Ајхман, након што се хвалила да је под специјалном заштитом нацистичке партије.

Хес је после 1942. године, рат провео у концентрационим логорима и на принудном раду.  После рата одбио је да се врати у судство, не желећи да ради са колегама који су сакривали своју нацистичку прошлост.

 

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s